Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Δημοτικό Ωδείο Καβάλας: Όλα καλά; - Την Δευτέρα ξεκινάνε τα μαθήματα, σήμερα ο αγιασμός



 

«Λευκός καπνός» βγήκε τελικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης από το Νεοκλασικό της οδού Βενιζέλου όπου στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, αφού Καθηγητές και Διεύθυνση (Καλλιτεχνική τε και Διοικητική) βρήκαν τη «χρυσή τομή» και τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου. Το… deal «σφραγίστηκε» μετά από τρίωρη συνάντηση που είχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΩΚ Γεώργιο-Ιούλιο Παπαδόπουλο και αφορά στην υπογραφή από τους Καθηγητές υπεύθυνων δηλώσεων για εθελοντική εργασία έως ότου προκηρυχθούν νομότυπα οι νέες θέσεις, εγκριθούν και υπογραφούν οι νέες συμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η πρακτική ακολουθούνταν και περασμένες χρονιές, αφού η «Καλλικρατική» γραφειοκρατία δεν επιτρέπει την όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί εγκαίρως (φέτος, ένα παραπάνω με τη διεξαγωγή των Δημοτικών Εκλογών και με την αλλαγή της διοίκησης στο δήμο Καβάλας), με αποτέλεσμα κάθε φθινόπωρο το Ωδείο να είναι «ξεκρέμαστο» αφού, τυπικά και ουσιαστικά, δεν έχει… Καθηγητές! Επιπλέον, η αρχική ένσταση της νέας Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το υψηλό κόστος της μετακίνησης (τα οδοιπορικά, δηλαδή) των Καθηγητών εκ Θεσσαλονίκης φαίνεται πως δεν υφίσταται πλέον, αφού ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της συνεργασίας τους με το Δημοτικό Ωδείο.

Η Συνέντευξη Τύπου έγινε… Αγιασμός μεθ’ ανακοινώσεων!

Στο πλαίσιο της επίτευξης αυτής της συμφωνίας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος απέστειλε αργά το βράδυ της Τρίτης στα τοπικά ΜΜΕ πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου για το απόγευμα της Πέμπτης. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η πρόσκληση αυτή ανακλήθηκε (!) και αντικαταστάθηκε με πρόσκληση σε Αγιασμό που θα τελεστεί το απόγευμα της Παρασκευής, στην Αίθουσα «Γ.Α. Παπαϊωάννου», παρουσία τόσο της Διοίκησης και των Καθηγητών όσο και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΔΩΚ, με την παράλληλη δέσμευση ότι «θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα διαλύσουν τις ανυπόστατες και συκοφαντικές φήμες που κυκλοφορούν, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου».

Συμφωνία με «απώλειες» που αναστατώνουν οικογένειες

Μπορεί προς το παρόν στο «μέτωπο» του Δημοτικού Ωδείου όλα να φαίνονται «ρόδινα», ωστόσο η επίτευξη της ιδιότυπης συμφωνίας Καθηγητών-Διοίκησης που θα «ανοίξει» τη Δευτέρα το Ωδείο δε λύνει όλα τα προβλήματα, αφού ήδη μετράμε τις πρώτες «απώλειες». Συγκεκριμένα, από τους τέσσερις καθηγητές κιθάρας, τη Δευτέρα δε θα δώσουν το «παρών» για την έναρξη της νέας χρονιάς οι μισοί! Πρόκειται για τον Δημήτρη Κυραναστάση, ο οποίος συνταξιοδοτείται του χρόνου και αποφάσισε να μην μπει στη διαδικασία για άλλη μια χρονιά, και για τον Αλέξη Παρισσίδη, έναν εκ των «βασικών» καθηγητών του ΔΩΚ για το συγκεκριμένο όργανο, ο οποίος αφήνει «ορφανούς» 42 μαθητές! Ήδη ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αναζητεί εναγωνίως επάξιους αντικαταστάτες έτσι ώστε η αναστάτωση σε μαθητές και γονείς να είναι η λιγότερη δυνατή, τη στιγμή που και η συμμετοχή του τρίτου καθηγητή κιθάρας, του Θεσσαλονικέως Φώτη Κουτσοθόδωρου, δεν έχει οριστικοποιηθεί στο 100%. Σε κάθε περίπτωση, ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών αναστατώνεται με την εξέλιξη αυτή, αφού με την εγγραφή τους οι γονείς είχαν παράλληλα «κλείσει» και συγκεκριμένες διδακτικές ώρες (τόσο για την θεωρία όσο και για το όργανο) και διαμορφώσει ανάλογα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών τους, οπότε η οποιαδήποτε αλλαγή θα φέρει «αλυσιδωτά» προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Ο Γιούλης Παπαδόπουλος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού ωδείου Καβάλας μας ενημέρωσε ότι μετά την αποχώρηση των καθηγητών από το ωδείο θα γίνει άμεσα η αντικατάσταση τους. Επίσης πρόσθεσε ότι οι καθηγητές ακόμα και ο ίδιο για ένα χρονικό διάστημα θα δουλέψουν εθελοντικά μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με το υπουργείο εσωτερικών. Εξάλλου αναμένουν και την διαδικασία της προκήρυξης η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους και θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια από το υπουργείο. Μετά την προκήρυξη θα υπάρξει μια τριμελής επιτροπή αξιολόγησης από διευθυντές άλλων ωδείων. Υπολογίζει ότι η εθελοντική εργασία θα διαρκέσει περίπου 2 σε αντίθεση με το 2011 που η υπογραφή των συμβάσεων καθυστέρησε 8 μήνες. Ο λόγος που θα γίνει αυτή η εθελοντική εργασία είναι ώστε να μείνει ζωντανό και όρθιο το ωδείου που έχει γίνει ευρέως γνωστό με πολλούς μαθητές.

Το Δεκέμβριο ο νέος (;) Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Όπως είναι γνωστό, η σύμβαση του Γεώργιου-Ιούλιου Παπαδόπουλου με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Η νέα Δημοτική Αρχή προτίθεται να «ανοίξει» εκ νέου τη διαδικασία όπως προβλέπεται για την πλήρωση της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, έχοντας όμως ήδη προβεί σε επέκταση της σύμβασης του κ. Παπαδόπουλου για έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή) έτσι ώστε να μην υπάρχει «κενό» και να λειτουργήσει απρόσκοπτα το Ωδείο. Αφού κατατεθούν οι υποψηφιότητες, αυτές θα κριθούν από μία Τριμελή Επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από ένα στέλεχος του δήμου Καβάλας (έχει προταθεί ο Αρχιμουσικός Θανάσης Παρμενίδης) και δύο διευθυντές Ωδείων. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για τη θέση και ότι θα καταθέσει για ακόμη μία φορά την αίτησή του, θέλοντας να συνεχίσει την πανθομολογουμένως επιτυχημένη πορεία του στο «τιμόνι» του Δημοτικού Ωδείου, ενώ η πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΩΚ Κορίνα Βουγιούκα, με επιστολή της που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Πρωινή» δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην Καβάλα.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου